Spieren – Houding

Wat heb je nog meer nodig bij het veranderen van je houding:

Zoals ik in een vorig blog al heb aangegeven is motivatie de basis om te veranderen. Het kost moeite en wanneer het niet je prioriteit heeft dan zal er altijd iets in de weg staan om werkelijk iets te veranderen. Naast motivatie en kennis van wat je wil veranderen zijn de spieren vervolgens ook een belangrijke factor. De spieren zorgen voor de verandering in de houding en in je beweging.

In eerste instantie is dit het leren aanvoelen van de desbetreffende spieren. Wanneer je bijvoorbeeld met een gebogen rug staat dan is het goed de rugspier te spannen. Dit op een goede manier in het juiste gebied met de meest efficiënte spierspanning.

Vervolgens, wanneer je weet en voelt hoe dit het beste is zal je ze moeten gaan trainen, dit om de gecorrigeerde houding vol te kunnen blijven houden. Bij houdingsverandering is het natuurlijk zo dat dit de hele dag nodig is. Dit kost tijd en training. Je begint bij een paar keer per dag wat je langzaam steeds verder kan gaan uitbreiden. Zo ben je heel de dag bezig om te trainen (zonder dat je daar apparaten voor nodig hebt!).

Naast het aanspannen van de goede spieren is het soms ook nodig dat bepaalde spieren juist meer gaan ontspannen. Een juiste balans van spieren is waar het uiteindelijk om draait. Voor iedereen is die balans weer anders en afhankelijk wat je nodig hebt of wat je doel is.Sta je te veel met een gebogen bovenrug of staat je rug juist te ver naar achteren, hang je in je onderrug, of doe je het beide? In ieder geval vraagt dit andere spierspanning in verschillende gebieden.

We staan allemaal anders en waar de een niets voelt terwijl zijn houding heel slecht is kan de ander veel klachten hebben terwijl de houding eigenlijk best goed is. Houding is een belangrijke factor als het om fysieke klachten gaat maar zeker niet het enige!

Als laatste nog een toevoeging: je corrigeert je houding niet door je schouders maar naar achteren te trekken! Een veel voorkomende misvatting.

Wil je meer weten? Of wil je ook wel eens je houding controleren? Dat kan, kijk eens verder op de website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.