De invloed van je psyche op lichamelijke klachten.

Binnen de oefentherapie Cesar maken we gebruik van het biopsychosociaal model. Dit betekent dat we verder kijken dan alleen het lichaam. Niemand is alleen zijn lijf. De geest en de omgeving spelen beide ook een grote rol (in ieders leven). Omdat alles van invloed is, is het dus ook belangrijk om met alle componenten rekening te houden. De lezers die alle nieuwsbrieven lezen weten dat ik hier al eens eerder kort over heb geschreven.

Omdat dit zo belangrijk is wil ik het nog eens aanstippen met nu de nadruk op de psyche.  Er zijn bibliotheken vol geschreven over dit onderwerp en ik ben zeker geen expert of psycholoog. Het is echter wel dusdanig belangrijk dat het een onderdeel is van klachten waar ik u een klein beetje deelgenoot van wil maken.

Wanneer er klachten zijn betekent dit dat het altijd invloed heeft op je psyche/ geest. Niemand vindt het leuk om pijn of klachten te ervaren. Het is per definitie een onplezierige ervaring en doet altijd wat met je. In hoeverre het iets met je doet is echter afhankelijk van de persoon, wat er aan de hand is en hoe degenen over zijn klachten denkt.
Hieronder enkele voorbeelden van klachten die ik tegenkom en waar de psyche een rol speelt.

Rug- of nek/schouderklachten
Wanneer mensen met rug of nekklachten komen, kijk ik als oefentherapeut naar de houding, hoe iemand beweegt etc, kortom wat de fysieke onderliggende oorzaak is. Echter, hoe kan het dat iemands houding al jaren hetzelfde is geweest en nooit klachten heeft ervaren en nu opeens wel?

Wat we dan vaak zien is dat er omstandigheden zijn die veranderen waardoor er spanningen in het leven zijn die net het zetje geven tot klachten. De welbekende druppel die de emmer doet overlopen. Als we dan alleen naar het fysieke aspect kijken kan het zijn dat dit niet voldoende is. Ontspanning van de spieren (lokaal en in totaliteit), als ook ontspanning van de geest zijn dan beide belangrijk om het evenwicht te herstellen.

Stress/ Burn-out
Wanneer we mensen met een burn-out tegen komen, of wanneer er iemand is met hoge mate van stress, zien we vaak allerlei verschillende fysieke klachten. Spierklachten, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblematiek etc.  Deze klachten zijn vaak niet goed te herleiden naar een structureel probleem. Het probleem hier zit er in dat er te veel hooi op de vork is genomen. Het lichaam geeft aan dat de grens bereikt is.  Vaak zijn er verschillende signalen lange tijd genegeerd en hebben mensen ‘opeens’ klachten.
Wanneer iemand deze klachten heeft, is de draaglast groter dan de draagkracht. Deze last zit dan vaak in de psychische druk die ervaren wordt. Als mens kunnen we heel wat fysieke spanningen hebben (kijk maar naar topsporters) echter psychische spanningen kunnen snel tot klachten leiden.

Chronisch ziekte
Ook zijn er veel mensen die een chronische aandoening hebben. Reuma, artrose/artritis, fibromyalgie etc. Allemaal veroorzaakt door een fysiek probleem. Echter de manier hoe iemand ómgaat met zijn ziekte kan kwaliteit van leven beïnvloeden. Hoe ga je om met je fysieke beperkingen? Wat doet het met je dat je niet alles meer kan zoals vroeger? Het beïnvloed je psychologische welzijn als ook je sociale relaties … dit zijn veranderingen die psychisch veel impact kunnen hebben. U kunt zich voorstellen dat dit een negatief effect heeft.

Kortom psychische klachten kunnen een grote rol spelen. Kijkt u eens bewust naar uw psychische welzijn. Hoe voelt u zich vaak? Wat voor emoties zijn er geregeld op de voorgrond? Kunt u uw klachten loslaten? Piekert u veel? Als u merkt dat dit een negatieve invloed op uw heeft zou ik u aanraden hier iets mee te doen.
Wees in ieder geval bewust dat het een belangrijk onderdeel is van hoe je kwaliteit van leven is.

Bij de oefentherapeut is het een onderdeel van de behandeling. Ervaart u dat dit bij u de grootste klacht is, dan wil ik u adviseren een psycholoog te raadplegen. Voor advies kunt u me altijd aanspreken.

Ademhalingsoefening

Een vol hoofd is een enorme bron van stress. Al die gedachten kosten je heel veel energie. Een mooie en makkelijke manier om die stress volle gedachten een plekje te geven is onderstaande oefening.
Je kunt onderstaande simpele oefening toepassen waar je ook bent, wanneer je het nodig hebt. Het resultaat is meestal dat je hoofd binnen een minuut al leeg is. Als je de oefening gebruikt om in slaap te komen dan besef je pas de volgende ochtend hoe goed het heeft gewerkt!
De oefening.

1.Zorg dat je ontspannen ligt, zit of staat. Ontspan je schouders, je nek en je gezicht.

2.Sluit je ogen en leg 1 hand op je buik en de andere op je borst.

3. Adem rustig in door je neus en zorg ervoor dat je buik naar voren komt. Probeer naar je buik adem te halen, je borst komt dus niet zo sterk naar voren.

4. Adem rustig uit door neus. Breng het tempo naar beneden.

5. Blijf rustig ademhalen door je buik. Steeds wanneer je inademt zeg je in je hoofd “in”, wanneer je uitademt zeg je in je hoofd “uit”. Dit helpt je om je aandacht bij je adem te houden, en zo ruimte te maken in je hoofd.

6. Wanneer je merkt dat je aandacht wegglijdt, breng je je aandacht rustig terug bij je ademhaling. Zeg opnieuw de woorden “in… uit” in je hoofd om zo je aandacht vast te houden. Als je het lastig vindt om je aandacht vast te houden, zeg dan “in in in in” gedurende de gehele inademing en “uit uit uit uit” gedurende de gehele uitademing. Het is niet vreemd dat je aandacht weg gaat, dat is ook de reden waarom je dit gaat oefenen.

7. Blijf dit doen totdat je merkt dat je hoofd leeg is en jij weer ontspannen bent geraakt.

Dit is een oefening die, om er vaardig in te worden, herhaald zal moeten worden.

Hoe zit het met de houding?

Als oefentherapeut is het kijken naar de houding en het bewegingspatroon een belangrijk onderdeel van de therapie. Het is zeker niet het enige onderdeel, want op een goede manier omgaan met je lichaam is meer dan alleen houding en beweging.  Je houding (en vanuit daar ook je bewegingspatroon) is echter wel het onderdeel waar deze therapie uit is ontstaan.

Mw. Mensendieck en mw. Cesar waren houdingsspecialisten. Waar het in die tijd begon vanuit een esthetisch oogpunt heeft het zich ontwikkeld tot een paramedisch beroep.
Deze ontwikkeling was er niet voor niets. Het veranderen van houdingen bleek voor veel klachten een oplossing te zijn.
Er zijn veel verschillende ideeën over de houding, zo is er een grote groep die aangeeft dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat rechtop zitten tegen rugklachten helpt of dat het bewijs hiervoor iig heel dun is. Ik kan deze onderzoeken niet ontkennen, maar de ervaring leert toch anders. Ga maar eens met een zere rug onderuit gezakt zitten! Veel mensen kiezen er voor om dan juist rechtop en gesteund te gaan zitten omdat dit fijner aanvoelt. Het feit dat onze therapie nog steeds bestaat laat zien dat het geven van houding én bewegingscorrecties zeker helpt!

Natuurlijk, iedereen zit wel eens onderuit gezakt, dat is op zich niet erg. Het kan echter wel een probleem worden als dit altijd zo is, of wanneer je je er eigenlijk helemaal niet bewust van bent. Voor je lichaam is zo’n slechte houding vaak niet goed te verwerken en daarom kan dit op langer termijn een reactie gaan geven.

Kijk een naar het plaatje hiernaast. De stand van de rug beïnvloedt de spanning op de spieren in de rug.
De algemene regel is dat er een rechte verticale lijn moet zijn die loopt vanaf het oor, via de schouder, de heup naar de enkel. Pas dan kunnen ook de schouderbladen goed staan. Sterker nog, wanneer de rug goed staat is de stand van het hoofd en de schouderbladen vaak gelijk al goed.
Wanneer de stand van de rug afwijkt van deze regel ontstaat er spanning op gewrichten en spieren. Anders om werkt dit ook, veel spierspanningen kunnen verminderd worden door de stand van de rug aan te passen.

Volhouden
Het corrigeren van een houding is niet altijd makkelijk. Nog moeilijker is het volhouden van een gecorrigeerde houding. Dit is ook een belangrijk onderdeel van de therapie: mensen leren de houding te veranderen. Je kan wel aangeven hoe het moet, maar het proces naar automatisering is net zo belangrijk. Het nemen van kleine stapjes en die blijven herhalen is de basis.

Slapeloosheid

Slapen is een erg belangrijk onderdeel van ons leven. Zonder goed te slapen kunnen we niet goed functioneren. Wanneer het slapen goed gaat merk je er eigenlijk niet veel van, behalve dat je er weer fris tegenaan kan gaan de volgende dag. Gaat het echter niet zo fijn dan merken we dit gelijk.

Kenmerken van slapeloosheid zijn:

 • Moeite met inslapen
 • Regelmatig wakker worden uit de slaap
 • Moeite om ’s nachts weer in te slapen na het wakker worden
 • Vroeg wakker worden en dan niet meer kunnen slapen
 • Niet voldoende uitgerust zijn na de slaap
 • Overmatige slaperigheid en moeheid overdag

Binnen het herstel van een lichaam is slapen erg belangrijk. Waarom?

Tijdens het slapen is je lichaam in staat zich te herstellen en kan je in alle rust genezen. In je slaap worden veel dingen van de dag verwerkt en bovendien zorgt voldoende slaap voor een goed geheugen en inspiratie. Gaat dit niet zoals het zou moeten, dan heeft dit dus behoorlijk invloed op de mens.

 Oorzaken van slapeloosheid

Slapenloosheid kan door veel verschillende oorzaken komen, het is dan ook teveel om deze allemaal te benoemen. Ik noem enkele oorzaken die veel voorkomen.

  • Aanleg

Er is een associatie tussen verstoorde slaap en genetische aanleg. Dit wil zeggen dat mensen die door erfelijke factoren vatbaarder zijn voor zorgen, eerder stress zullen ervaren. De homeostase en ‘slaaptimer’ worden onbewust door ons lichaam gereguleerd en aangestuurd. Door stress kan dit proces verstoord raken. Het vermoeden is dat bij mensen met aanleg voor slapeloosheid, het systeem minder flexibel is en de impact van deze gebeurtenissen moeilijker is op te vangen.

 • Stress

Dat stress een negatief effect heeft op de slaap staat als een paal boven water. Stressvolle situaties leiden tot een hogere hersenactiviteit en dit is nu juist de grootste vijand van het ontspanningsproces dat de hersenen juist nodig hebben voor de slaap. Stress houdt je dus wakker.

 • Piekeren

Je ligt wakker en je bent aan het piekeren. Je denkt na over iets waar je op dat moment geen invloed op hebt. Of je gedachten gaan alle kanten op; over wat je morgen nog wilt doen, over dingen die je vandaag niet gedaan hebt of wel gedaan hebt maar niet goed waren. Kortom je brein is en blijft erg actief en is in ieder geval niet bezig om te ontspannen en in slaap te vallen.

 • Je eigen moeten.

“Ik moet slapen, anders…. “ dit zijn gedachten dat maakt dat je juist niet in slaap kunt vallen. Ook het telkens op de klok kijken hoe laat het wel niet is draagt niet bij aan de rust en ontspanning die het brein zo hard nodig heeft om in slaap te vallen.

 • Levensgebeurtenissen

Er kunnen dingen in je leven gebeuren die een kortdurend stressreactie geven. Denk aan een verhuizing, een arbeidsconflict of fysieke pijn. Dit zorgt ervoor dat je alerter bent, je er veel aan denkt en je niet goed kunt ontspannen. Als deze stressor verdwijnt of als je kan hier adequaat mee om kunt gaan, dan neemt vaak het slaapprobleem ook weer af.

 • Slechte slaapomstandigheden.

De slaapomgeving kan ook een belangrijke rol spelen waardoor men niet in slaap kan vallen. De ruimte waarin men slaapt is van invloed op de manier waarop men in slaap valt. Het gaat hier dan om bijvoorbeeld de slaapkamertemperatuur, het bed en het matras. Maar ook andere zaken in de slaapkamer kunnen ertoe leiden dat men minder goed in slaap kan vallen. Bijvoorbeeld door van tevoren tv te kijken, of bezig te zijn met de telefoon, of spelletjes te spelen, huisdieren en dergelijke. Daardoor blijft de geest actief en is het moeilijker in slaap te vallen. Probeer prikkels zoveel mogelijk te beperken.
Een bekende prikkel onder samenwonende stellen, is dat men wakker blijft van een snurkende partner. De kans is groot dat men daardoor niet kan slapen. De slaapkwaliteit vermindert dan, waardoor men zich vermoeid voelt als hij of zij wakker wordt. Zelf eerder naar bed gaan, zodat men slaapt voordat de partner in slaap valt, is een mogelijke oplossing

 • Gebrek aan ritme.

Een goede nachtrust wordt geassocieerd met een optimaal, stabiel en nauwkeurig biologisch ritme. Wanneer je de slaap echter bewust uitstelt, bijvoorbeeld omdat je in de avond nog werkzaamheden wilt afmaken, of juist al naar bed gaat zonder slaperig te zijn is er sprake van het niet goed functioneren van je biologisch ritme. Er is in dit geval eigenlijk nog geen sprake van slapeloosheid, je zou immers een gunstig ritme kunnen hebben, maar doordat je een gunstig ritme zelf blokkeert kan op den duur chronische slapeloosheid ontstaan.

Instandhoudende factoren
Als slapeloosheid langer voortduurt, ontstaat een negatieve cirkel. Door oververmoeidheid overdag, functioneer je minder goed overdag. Je bent sneller geïrriteerd en voelt mogelijk ook verdriet en boosheid. Spanningen lopen hierdoor verder op. De slapeloosheid blijft zo voortduren en je komt in een vicieuze cirkel terecht die je niet meer zelf kunt doorbreken.

Belangrijk is dus dat je bewust wordt van de oorzaken die jouw slapeloosheid veroorzaken. Als je dit weet, kan je aan de slag om je slapeloosheid te veranderen in een gezonde nachtrust.

Behandeling van slapeloosheid

Uiteindelijk kan iedereen de slaap wel eens moeilijk vatten, dit hoeft niet meteen een probleem te zijn. Maar merk je dat dit structureel wordt dan gaan we samen op zoek naar de oorzaak van het slaapprobleem. Want als de oorzaak of oorzaken in beeld zijn, zijn er mogelijkheden om dit aan te pakken.

Enkele methoden die we binnen de therapie gebruiken zijn:

 • Slaapeducatie en –advies
 • Ontspanningsmethoden
 • Bewustwording over je gedachten en emoties.
 • Leren omgaan met slapeloosheid.

Herken je het bovenstaande in jezelf? Wil je er mee aan de slag? Bel dan de praktijk zodat je weer lekker kunt gaan slapen en je overdag weer fit bent.

Contact Us
First

 

Wat doet spanning, stress en ontspanning met je?

Spanning en stress: veel voorkomend in deze tijd. Je voelt je opgejaagd en gespannen, je bent humeurig en slaapt minder goed. Misschien herken je het totaal niet en verloopt jouw leven vrij relaxt, maar voor veel mensen is er wel enige (of grote mate) van stress in hun leven. Het is iets wat ik regelmatig tot vaak zie in de praktijk: klachten gerelateerd aan stress en spanning. Daarom deze blog met meer informatie en tips als het gaat over spanning en ontspannen.

Positieve en negatieve stress

Je hebt 2 soorten stress, positieve en negatieve stress. Positieve stress is er bv bij een sportwedstrijd, het houden van een presentatie of een belangrijk gesprek. Het zorgt voor een bepaalde spanning die je scherper maakt. Je kunt het zien als een ‘uitdagingsstress’. Als een belangrijk gesprek waarvoor je gespannen was goed verlopen is, geeft dat daarna een fijn gevoel. Kortom dit is een stress wat je iets oplevert. De spanning verdwijnt weer uit je lichaam weg.

Er is ook zoiets als negatieve stress. Waar positieve stress een uitdagingstress is, is negatieve stress een ‘belemmeringstress’, stress die ons tegenwerkt. Het belemmert ons functioneren en levert niets op. Er is dan een probleem in de balans tussen draagkracht en draaglast.

Wanneer is er negatieve stress:
o   Als we verschillende dingen tegelijk willen doen.
o   Als we meer willen doen dan we kunnen.
o   Als we ons zorgen maken over zaken waar we geen invloed op hebben.

Deze stress zorgt er voor dat we steeds slechter kunnen ontspannen en dat is nou precies wat er wel nodig is. Dit kan op verschillende vlakken zijn: werk, hobby’s, relaties

Wat gebeurd er in je lichaam bij stress?

Stress is een situatie waarin je brein gevaar of dreiging ziet. De amygdala (een amandelvormige structuur in je hersenen die betrokken is bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties) registreert de dreiging.

Je lichaam komt in een vecht-, of vlucht-reactie: je hartslag gaat omhoog, bloeddruk stijgt, transpiratie neemt toe, spieren gaan spannen, je lever scheidt glucose af zodat je brandstof krijgt voor de inspanning en er komen stresshormonen vrij: Cortisol – Adrenaline – Noradrenaline.

Dit alles zorgt er voor dat onze pijngrens hoger wordt. We kunnen sneller lopen/rennen dan anders, voor de zogenaamde vluchtreactie.

Tegenwoordig hebben we geen gevaarlijke situaties meer waarin we deze fysieke eigenschappen nodig hebben, maar wel stressvolle situaties. Ons lichaam kent het verschil niet tussen een acute en een chronische situaties, en geeft dit hormoon af terwijl het eigenlijk niet nuttig is. Onze hartslag verhoogt en spieren spannen terwijl dat niet nodig is.

Bij een continue (mentale) druk  stapel je deze hormonen steeds meer op en blijven ze aanwezig. Er komt  een verstoring en er blijft een toestand van stress ook in rust. Op een bepaalt moment gaat de vermoeidheid niet meer vanzelf over, want het herstelmechanisme functioneert niet meer, omdat er te veel adrenaline in het bloed zit.

In rust worden deze hormonen normaal gesproken weer afgebroken, dit herstel kost tijd. Maar als dit niet gebeurt dan kan dit uiteindelijk de homeostase (evenwicht) van het lichaam aantasten en het immuunsysteem negatief beïnvloeden.  Je belastbaarheid wordt minder zodat je zelfs na een fysieke belasting, die geen klachten zouden moeten geven, toch klachten ervaart.

Gespannen spieren

Daarnaast gaan je spieren teveel spannen door stress en spanning.
Wanneer het onbewuste brein in het gebied van een spier gevaar of dreiging waarneemt, spant je spier automatisch aan. De spier voelt dan hard en strak gespannen. Je brein maakt op deze manier een harnasje rond de plekken waar bedreiging wordt waargenomen. Zo worden onderliggende weefsels zoals botten en organen goed beschermd. Dreiging kan zowel fysiek of psychisch zijn.

Bij continue spanning bouwen de spieren melkzuur op wat zorgt voor signalen aan het brein want ook dit is dreiging. Zodoende blijft ook nu het spierharnas in stand. Dit heeft dan vervolgens weer verschillende gevolgen voor bewegen en nabij liggende zenuwen.

Ontspanning

Ontspanning is erg belangrijk. Stress en gejaagdheid komt veel voor en de lichamelijke en geestelijke kenmerken daarvan kunnen alleen met ontspanning bestreden worden.

Zowel fysieke ontspanning van de spieren als ook psychisch ontspanning van het brein is erg belangrijk om balans te creëren.

Enkele manieren om te ontspannen beschrijf ik hieronder:

Ontspanningsoefeningen (bewustwording van spanning en ontspanning, meditatie).

 • Ontspanning betekent dat je lichaam bewust spieren los kan laten. Het verschil voelen tussen spanning enerzijds en ontspanning anderzijds.
 • Wanneer we ontspanning van spieren krijgen betekent dit dat er het stofje ATP (adenosine trifosfaat) weer aangemaakt kan worden (een eigen aanmaaksysteem voor brandstof en wordt alleen aangemaakt wanneer spieren in het lichaam ontspannen. Bij spanning wordt deze alleen verbruikt).

Ademhalingsoefeningen.

 • Wanneer er veel spanning aanwezig is verandert onze ademhaling en wordt deze sneller, minder diep en onregelmatig. Wanneer we dit corrigeren zal er een betere uitwisseling van zuurstof en koolzuur zijn waardoor we meer energie krijgen.
 • Daarnaast is een rustige buikademhaling een manier om ook de spieren in de organen weer meer te ontspannen en rustiger te maken.

Ontspannende gedachten (muziek, ontspannende lectuur, natuur/zon).

 • Je aandacht richten op aangename en fijne gedachten. Dit vraagt concentratie (die vaak ontbreekt) en dit kan je trainen. Het heeft invloed op de spierspanning. Ze roepen een gevoel van veiligheid op en maakt de vlucht-, vechtreactie overbodig.

Een aangename, veilige omgeving creëren voor jezelf

 • Vaak gunnen we onszelf geen tijd om even rust te pakken en als we dat dan wel hebben, is het even snel een kop koffie of thee tussendoor. Dit is echter niet voldoende om je lichaam de rust te geven die het nodig heeft. Het is goed bewuster tijd voor onszelf te nemen, door b.v. bovenstaande oefeningen of gewoon door een goed boek te lezen, regelmatig een kop thee of op een andere manier te genieten.

Zorg voor orde en netheid

 • Netheid en orde in je omgeving zorgt voor ontspanning en rust in je hoofd. Wanneer je dit niet hebt is er al een basisonrust en maakt dat de stress en spanning, die er al is, alleen nog maar hoger kan worden.

 Gedoseerd bewegen.

 • Sport/ bewegen verbetert de werking en het herstel van die onderdelen in je hersenen die jouw stressgevoel afremmen en daarmee ook de productie van stresshormonen.
 • Er komen 2 belangrijke stofjes vrij bij bewegen: BDNF en endorfine. Beiden ondersteunen de hippocampus. De hippocampus zit in je hersenen en zorgt voor een remmende werking in de aanmaak van het stresshormoon cortisol.
 • Door het sporten word je moe en voel je je daarna meer ontspannen. Dit maakt dat je beter kan slapen in de nacht.
 • Het verbetert je hart en vaatsysteem, wat er voor zorgt dat je conditie verbetert. Wanneer je meer blootgesteld wordt aan stress, heb je de neiging juist minder te bewegen en vermindert je conditie waardoor je belastbaarheid afneemt. Door regelmatig te bewegen kan je dit omkeren en zorgt dit ervoor dat je steeds meer aan kan.
 • Sporten zorgt er vaak voor dat je met je gedachten niet met de stress(situatie) bezig bent. Dit maakt je hoofd meer opgeruimd en geeft een vrijer gevoel.

 

Andere aanpak

Als laatste nog het volgende. Stress is meer dan alleen het doormaken van een inspannende gebeurtenis. De mate van stress heeft ook te maken met een interpretatie van een persoon zelf en afhankelijk van situaties. Wat voor de één als stress ervaren wordt zoals “ik kom te laat op mijn afspraak” is dit voor de ander helemaal niet “ze wachten wel een paar minuten”. De individuele beoordeling bepaalt welke uitwerking de stress situatie heeft.

Hoe je dit beoordeelt kan je over het algemeen ook trainen. Dit is echter weer een ander aanpak en vraagt om begeleiding. Het voert te ver om dat in deze blog uit te werken. Wellicht kunt u hier zelf meer informatie over lezen of een deskundige zoeken die je hierbij begeleidt.

Er valt nog veel meer te vertellen over dit onderwerp, maar dan wordt dit verhaal nog groter. Herken je jezelf in de hierboven beschreven symptomen van stress en zou je hier mee aan de slag willen gaan? Kom eens langs, dan kunnen we het hier over doorspreken.

Ik wens u een rustige dag verder!

Heeft u wel eens rugpijn?

Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten in onze westerse wereld. Er wordt geschat dat rond de 80-90 % van de mensen op enig moment in hun leven wel eens een periode van rugklachten doormaakt. De kosten zijn zo rond de €2 miljard per jaar vanwege het ziekteverzuim en de behandelingen van deze klachten. Er zijn vele benamingen vanuit artsen en therapeuten en vele behandelingen. Zo is te zien dat rugklachten een serieus probleem is en het goed is hier meer duidelijkheid over te hebben.

Veruit de meeste klachten komen voor in de onderrug. Er wordt regelmatig gezegd dat de onderrug een zwakke plek is. Echter de onderrug is juist een van de meest sterke onderdelen van ons lichaam. Waarom komen er dan toch veel klachten voor in de onderrug?

Omdat juist in de rug veel gebeurt en de samenwerking tussen gewrichten, spieren en banden optimaal moet zijn om dit goed te laten verlopen. Wanneer er ergens iets niet goed gaat met die samenwerking, ontstaan er klachten.

Oorzaken van rugklachten

Binnen de behandeling is het dus erg belangrijk om inzicht te krijgen waar het probleem zich precies bevindt. Soms is hier een duidelijke oorzaak voor te vinden. Als je bijvoorbeeld precies weet wanneer het ‘erin schoot’ of als het steeds voorkomt bij of na een bepaalde handeling of activiteit.

Wanneer er een duidelijke oorzaak is noemen we dit specifieke rugklachten. Er kan iets zijn met de wervels (denk aan botontkalking of een breuk), met de tussenwervelschijven (hernia), met de spieren (spierscheuring) of er kan iets zijn met de organen (longen/nieren). Voor deze klachten zijn er gerichte behandelingen om dit te verbeteren.

Niets te vinden? Hoe kan dat?

Uit onderzoek blijkt echter dat afwijkingen die te zien zijn vanuit onderzoeken niet altijd een relatie hebben met de klachten die er zijn. Denk hierbij aan artrose, vaak wel te zien door specialisten maar hoeft zeker niet altijd de oorzaak te zijn van klachten. Er zijn veel mensen die artrose hebben maar dit niet eens weten. Slijtage is nu eenmaal een onderdeel van het ouder worden en zal bij iedereen voorkomen (net als het grijs worden van haar), de mate van slijtage heeft eigenlijk weinig te maken met de mate van klachten in de rug.

Het komt vaak voor dat er na verschillende onderzoeken geen probleem in de rug te vinden is. Betekent dit dus dan het dan tussen je oren zit? Nee. Er is wel degelijk een probleem maar niet altijd zoals we denken dat dit is.

Over het algemeen worden veel klachten in de rug veroorzaakt door een overprikkeling van het zenuwstelsel. Er komt constant informatie je hersenen binnen vanuit het zenuwstelsel. Deze informatie komt vanuit allerlei delen van het lichaam, ook vanuit de rug.

Wanneer er een moment is dat er rugpijn ontstaat heeft dit vaak een specifieke oorzaak. Dan komt er informatie vanuit de zenuwen naar het ruggenmerg, die het vervolgens naar de hersenen toestuurt en waardoor het pijnsignaal ontstaat. Echter, er gebeurt meer in de hersenen, ons regelsysteem. Er komen ook signalen vanuit andere gebieden van de hersenen, zoals eerdere ervaringen met pijn, je emoties die hiermee gepaard gaan, stressniveau en eventueel angst. Deze signalen kunnen de pijnervaring verergeren omdat de hersenen denken dat er (extra) gevaar is en zo het pijnsignaal weer afgeven en je zelf meer pijn ervaart.

Zo kunnen naast het oorspronkelijke signaal ook andere signalen je pijnervaring vergroten. Een onschuldig spierverrekking kan zo grote gevolgen hebben. Wanneer dan de lichamelijke oorzaak verbetert kunnen andere signalen toch nog klachten in je rug blijven geven. Belangrijk is dan om de hersenen duidelijk te gaan maken dat het gevaar er niet meer is om zo pijnklachten weer af te laten nemen.

Wat kunt u doen?

Heeft u last van rugklachten en komt u er maar niet vanaf? Kom vrijblijvend langs bij de Cesar therapeut. Samen zoeken we naar de oorzaak en/of oplossing van uw klachten en stellen we een behandelplan op. Mede door de expertise die ik inmiddels heb opgebouwd op het gebied van chronisch pijn hoop ik met u te werken aan een pijnvrije toekomst.

 

10 tips bij rugklachten

1.Weet waar uw klachten vandaan komen.

Specifiek of aspecifiek?

Zijn de klachten afkomstig door een duidelijke oorzaak? Een overbelasting, spit, hernia, vernauwing, neurologische uitval, verschillende voorbeelden van specifieke klachten. Wanneer er niet echte een duidelijke oorzaak is waarom de klachten er zijn noemen we dit aspecifiek.

Acuut of chronisch?

Is het een acute klacht of is het inmiddels chronisch geworden. Onderscheid tussen deze 2 is belangrijk, ze vragen om een andere behandeling.

Acute klachten zijn vaak binnen 6 tot 8 weken weer verdwenen. Van chronische klachten spreken we vaak wanneer deze langer dan 3 maanden aanwezig zijn. Dit omdat wanneer er een trauma is geweest deze dan al weer genezen zou moeten zijn.

2. Houding.

Uw houding heeft invloed op uw klachten. Ons lichaam is nu eenmaal op een bepaalde manier opgebouwd waarin hij het beste kan bewegen. Een ingezakte houding of naar één kant ophangen kan klachten in stand houden of verergeren. Dit geldt natuurlijk ook voor de manier waarop je beweegt zoals het bukken of lopen. Zorg dat je niet teveel in de ‘pijnhouding’ blijft staan.

3. Beweeg.

Wanneer je klachten in je rug hebt zijn er veel mensen die de neiging hebben niet meer te bewegen omdat dit pijnlijk is. Een logische gedachte, het is ook zeker goed om je bewegen aan te passen. Belangrijk is echter WEL om te blijven bewegen. Dit kan door regelmatig van houding te veranderen, even een kleine wandeling te maken of thuis wat te rommelen, wellicht als het gaat wat sporten zoals zwemmen. Dit houdt de doorbloeding goed op gang en hierdoor verhoogd te spanning niet al te veel. Kijk wat er mogelijk is maar ga NIET stilzitten of liggen.

 

4. Doe oefeningen.

Gerichte oefeningen zorgen voor een nog betere doorbloeding zonder dat je de rug teveel belast en dus forceert. Oefeningen die je liggend kan doen zijn vaak het beste omdat dan de rug niet belast wordt, maar de spieren en gewrichten wel in bewegen kunnen zijn.

 

5. Bewaak je grenzen.

In eerste instantie zullen vele bewegingen gelijk pijn geven. Als de pijn, in een later stadium, door activiteiten erger worden dan is dit een teken dat je lichaam zijn grens bereikt heeft. Ga je toch door dan kan dit het herstel in de weg staat. Bijvoorbeeld zitten kan snel pijnlijk worden, zodra je dit voelt probeer dan van houding te veranderen. “Ja maar dan kan ik maar 5 minuten zitten??” Tja dat is in sommige gevallen zo ja. Dan toch maar weer wisselen, het wordt vanzelf beter wanneer je aan je grenzen houdt.

 

6. Medicatie.

Met medicatie kan je in eerste instantie goed helpen om de ergste pijn te verminderen. Dit zorgt er voor dat je kan blijven bewegen. Je kan eventueel je huisarts hiervoor raadplegen maar medicatie als paracetamol is altijd goed.

Je eigen lichaam beschikt ook over pijnstillers. Die stofjes komen vrij door genoeg te bewegen. Een andere reden dus om te gaan bewegen.

 

7. Slapen.

Buiklig is de minst goede manier van liggen en wordt dan ook vaak afgeraden. In zijlig met een knie opgetrokken is vaak de beste manier om de rug zoveel mogelijk te ontzien. Goed slapen is altijd belangrijk, maar zeker wanneer er klachten zijn. Juist in de nacht herstel je het beste. Een goed matras is hiervoor belangrijk, welke dat is? Dat kan per persoon verschillen, afhankelijk van je bouw en lengte.

 

8. Werken.

Het is goed om zo snel mogelijk weer je werkzaamheden op te gaan pakken. Hoe sneller je de dagelijkse bezigheden en handelingen weer oppakt hoe beter je zal herstellen. Natuurlijk is het wel belangrijk dit rustig op te bouwen en te kijken naar de grenzen van je lichaam. Een opbouwde manier is altijd beter dan gelijk volledig gaan beginnen. De kans dat je gaat forceren is dan veel kleiner. Begin met een paar uur en bouw dit op, laat het zware werk even over aan iemand anders totdat je merkt dat het wel weer gaat, aanpassing van het werk zorgt dat je sneller weer volledig aan het werk kan. Je werkgever heeft dit vast liever dan dat je na 1 of 2 weken weer thuis komt te zitten omdat het niet gaat.

 

9. Versterken van spieren.

Het versterken van spieren is belangrijk om recidief te voorkomen en om het herstel verder te bevorderen. Hier kan je oefeningen voor doen of ga sporten. Bij het doen van oefenen is het belangrijk dat je de omliggende spieren traint en niet alleen één spiergroep zoals de rug. Zorg dat je iemand hebt die hier verstand van heeft en die je vervolgens ook leert hierin op te bouwen, die je kan aangeven hoe de houding moet zijn tijdens het versterken en welke oefeningen het beste zijn.

 

10. Kom naar de oefentherapeut Cesar in Waddinxveen!  

Natuurlijk zijn dit niet de enige tips die er zijn. Vele andere factoren kunnen een invloed hebben op uw rugklachten. Zo hebben we het nog niet eens gehad over de invloed van stress, de mobiliteit van de rug, angst voor de pijn, het stellen van doelen, aanpassingen op het werk etc. Mochten al deze tips u dus niet helpen dan kunt u mij altijd raadplegen.

Als houding en bewegingsspecialist dat we zijn en chronisch pijn therapeut zijn kan ik u vast helpen om uw doel te behalen die u voor ogen hebt.

Graag help ik u daar bij.

Balans in ons leven

Balans in ons leven

We leven in een wereld waar we veel ‘moeten’, waar veel mensen druk zijn en spanningsklachten regelmatig voor komen. Herken je daar iets van?

We hebben wel eens momenten van hoofdpijn, of die vervelende stijfheid in je nek nadat je lang achter de computer gezeten hebt. Soms word je in de ochtend al moe wakker, terwijl je toch de hele nacht geslapen hebt óf je hebt last van een constant zeurend gevoel in je rug die maar niet weggaat. Zomaar wat voorbeelden die ik regelmatig tegen kom in de praktijk.

Eigenlijk heeft dit altijd te maken met balans. Maar wat betekent dat? In deze blog een korte uitleg.

Binnen de oefentherapie maken we gebruik van het biopsychosociaal model. Dit model gaat over het menselijk functioneren waarin niet alleen aandacht is voor de biomedische factoren maar ook de psychologische en sociale factoren. Een mens is tenslotte meer dan alleen zijn lichaam. Als we klachten hebben, heeft dit altijd zijn weerslag op onze psyche en omgeving. In onderstaande stukje leg ik dat uit aan de hand van houding en spieren, de psyche en je omgeving.

Houding

Balans binnen je fysiek is belangrijk. Als oefentherapeut kijk ik naar hoe je goed staat en beweegt. Wanneer je bijvoorbeeld scheef staat of zit, en wanneer je dus gewrichten asymmetrisch belast, kan dit problemen geven, zeker op langere termijn. Spieren worden verkeerd gebruikt, maar ook gewrichten en banden daaromheen worden niet goed belast. Wanneer je houding in balans of recht is, dan is er ook meer stabiliteit en dat kost dan uiteindelijk minder energie. Alles heeft met elkaar te maken en staat onder invloed van elkaar. Ook al voelt dit vaak (in het begin) niet zo. Wat is recht? Kijk maar eens naar de foto hiernaast.

Oren, schouder, bekken, knieën en enkels staan onder elkaar.

Dit is anatomisch het beste en er is de meeste balans.

Hoe is dat bij jezelf? Kijk je wel eens hoe je staat?

 

 Spieren

Wanneer je niet recht staat is het ontbreken aan balans bij spieren vaak een grote oorzaak. Wanneer de buigers en strekkers van de houdingsspieren een even grote spanning hebben en in balans zijn, is er sprake van een goede houding. Trekt 1 of meerdere spieren harder, dan is er dus disbalans. Dit kost meer energie, omdat de ene spier gespannen wordt en de andere juist slap blijft.

Wanneer je spieren té gespannen zijn en daardoor bewegingen beïnvloeden dan geeft dit klachten. Het is dus belangrijk om spieren goed los houden wanneer er spanning is maar ook om je spieren efficiënt te leren gebruiken. Wat is dat: efficiënt je spieren gebruiken? Daar is heel wat over te vertellen maar heel kort uitgelegd: de spierspanning die je nodig hebt gebruiken en die je niet nodig hebt loslaten.

Psyche

We zijn echter meer dan ons lichaam alleen. Het belangrijkste onderdeel is uiteindelijk ons brein waar we alles vandaan besturen. Onze geest.

We leven in een wereld waar vaak veel van ons gevraagd wordt. Werken, zorgen, sociale contacten er moet vaak van alles. Wanneer dit te veel is ten opzichte van wat we aankunnen of wanneer dit teveel spanning kost, gaat het mis. Dan ontstaat er stress en stress is iets wat ons lichaam maar een bepaalde tijd aan kan. Hier zijn al veel mensen over gestruikeld waardoor er een burn-out of overspannenheid is ontstaan. Deze stress zorgt vaak voor veel te veel (spier)spanning wat ons weer pijnklachten oplevert.

Om in balans te blijven is het goed jezelf de volgende vraag te stellen:

Hiervoor moet je weten wat belangrijk is voor jou. Waar wil je aandacht aan geven? Die waarden bepalen het antwoord op deze vraag als het goed is.

Als de juiste balans er is, voel je je gezonder en meer tevreden.

Omgeving

Een goede balans in je functioneren heeft ook te maken met alles om je heen. Je werk, je partner en je vrienden. Al deze externe factoren hebben invloed op je. Hoeveel invloed laat je deze factoren hebben op je leven? Denk maar eens aan die vervelende buurman die maar blijft klagen, muziek waar je heel blij van wordt, maar ook de zorgen die er kunnen zijn, zoals de moeite om rond te komen. Allerlei verschillende factoren die invloed op je kunnen hebben.

De vraag is alleen, hoeveel invloed laat je het hebben? Als je je bewust bent van de omgevingsfactoren die jouw kwaliteit van leven beïnvloeden, kun je vervolgens kiezen wat je hiermee wilt doen, zoals accepteren, loslaten of veranderen.

Dit zijn woorden die makkelijker gezegd zijn dan gedaan, maar een professional kan je daarbij helpen. Of wellicht is een goed gesprek met een vriend(in) al een goede start.

 

Al deze factoren zijn dus onderdeel van een goede balans in je leven. Bij de oefentherapeut kijken we naar alle aspecten waarbij de nadruk ligt op je houding en beweging, maar er wordt ook verder gekeken als dat nodig is. We kunnen deze totaliteit niet loskoppelen. Je kan nog zo goed staan, maar als er veel spanning thuis is dan zullen je klachten blijven bestaan en red je het niet met alleen een goede houding.

Herken je veel dingen? Ben je benieuwd of ik iets voor je kan betekenen? Kom dan eens langs, dan kunnen we kijken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van de lichaamshouding en het creëren van meer balans in je leven!

 

Om contact op te nemen kunt u het volgende formulier invullen:

 

Spieren – Houding

Wat heb je nog meer nodig bij het veranderen van je houding:

Zoals ik in een vorig blog al heb aangegeven is motivatie de basis om te veranderen. Het kost moeite en wanneer het niet je prioriteit heeft dan zal er altijd iets in de weg staan om werkelijk iets te veranderen. Naast motivatie en kennis van wat je wil veranderen zijn de spieren vervolgens ook een belangrijke factor. De spieren zorgen voor de verandering in de houding en in je beweging.

In eerste instantie is dit het leren aanvoelen van de desbetreffende spieren. Wanneer je bijvoorbeeld met een gebogen rug staat dan is het goed de rugspier te spannen. Dit op een goede manier in het juiste gebied met de meest efficiënte spierspanning.

Vervolgens, wanneer je weet en voelt hoe dit het beste is zal je ze moeten gaan trainen, dit om de gecorrigeerde houding vol te kunnen blijven houden. Bij houdingsverandering is het natuurlijk zo dat dit de hele dag nodig is. Dit kost tijd en training. Je begint bij een paar keer per dag wat je langzaam steeds verder kan gaan uitbreiden. Zo ben je heel de dag bezig om te trainen (zonder dat je daar apparaten voor nodig hebt!).

Naast het aanspannen van de goede spieren is het soms ook nodig dat bepaalde spieren juist meer gaan ontspannen. Een juiste balans van spieren is waar het uiteindelijk om draait. Voor iedereen is die balans weer anders en afhankelijk wat je nodig hebt of wat je doel is.Sta je te veel met een gebogen bovenrug of staat je rug juist te ver naar achteren, hang je in je onderrug, of doe je het beide? In ieder geval vraagt dit andere spierspanning in verschillende gebieden.

We staan allemaal anders en waar de een niets voelt terwijl zijn houding heel slecht is kan de ander veel klachten hebben terwijl de houding eigenlijk best goed is. Houding is een belangrijke factor als het om fysieke klachten gaat maar zeker niet het enige!

Als laatste nog een toevoeging: je corrigeert je houding niet door je schouders maar naar achteren te trekken! Een veel voorkomende misvatting.

Wil je meer weten? Of wil je ook wel eens je houding controleren? Dat kan, kijk eens verder op de website.