Balans in ons leven

Balans in ons leven

We leven in een wereld waar we veel ‘moeten’, waar veel mensen druk zijn en spanningsklachten regelmatig voor komen. Herken je daar iets van?

We hebben wel eens momenten van hoofdpijn, of die vervelende stijfheid in je nek nadat je lang achter de computer gezeten hebt. Soms word je in de ochtend al moe wakker, terwijl je toch de hele nacht geslapen hebt óf je hebt last van een constant zeurend gevoel in je rug die maar niet weggaat. Zomaar wat voorbeelden die ik regelmatig tegen kom in de praktijk.

Eigenlijk heeft dit altijd te maken met balans. Maar wat betekent dat? In deze blog een korte uitleg.

Binnen de oefentherapie maken we gebruik van het biopsychosociaal model. Dit model gaat over het menselijk functioneren waarin niet alleen aandacht is voor de biomedische factoren maar ook de psychologische en sociale factoren. Een mens is tenslotte meer dan alleen zijn lichaam. Als we klachten hebben, heeft dit altijd zijn weerslag op onze psyche en omgeving. In onderstaande stukje leg ik dat uit aan de hand van houding en spieren, de psyche en je omgeving.

Houding

Balans binnen je fysiek is belangrijk. Als oefentherapeut kijk ik naar hoe je goed staat en beweegt. Wanneer je bijvoorbeeld scheef staat of zit, en wanneer je dus gewrichten asymmetrisch belast, kan dit problemen geven, zeker op langere termijn. Spieren worden verkeerd gebruikt, maar ook gewrichten en banden daaromheen worden niet goed belast. Wanneer je houding in balans of recht is, dan is er ook meer stabiliteit en dat kost dan uiteindelijk minder energie. Alles heeft met elkaar te maken en staat onder invloed van elkaar. Ook al voelt dit vaak (in het begin) niet zo. Wat is recht? Kijk maar eens naar de foto hiernaast.

Oren, schouder, bekken, knieën en enkels staan onder elkaar.

Dit is anatomisch het beste en er is de meeste balans.

Hoe is dat bij jezelf? Kijk je wel eens hoe je staat?

 

 Spieren

Wanneer je niet recht staat is het ontbreken aan balans bij spieren vaak een grote oorzaak. Wanneer de buigers en strekkers van de houdingsspieren een even grote spanning hebben en in balans zijn, is er sprake van een goede houding. Trekt 1 of meerdere spieren harder, dan is er dus disbalans. Dit kost meer energie, omdat de ene spier gespannen wordt en de andere juist slap blijft.

Wanneer je spieren té gespannen zijn en daardoor bewegingen beïnvloeden dan geeft dit klachten. Het is dus belangrijk om spieren goed los houden wanneer er spanning is maar ook om je spieren efficiënt te leren gebruiken. Wat is dat: efficiënt je spieren gebruiken? Daar is heel wat over te vertellen maar heel kort uitgelegd: de spierspanning die je nodig hebt gebruiken en die je niet nodig hebt loslaten.

Psyche

We zijn echter meer dan ons lichaam alleen. Het belangrijkste onderdeel is uiteindelijk ons brein waar we alles vandaan besturen. Onze geest.

We leven in een wereld waar vaak veel van ons gevraagd wordt. Werken, zorgen, sociale contacten er moet vaak van alles. Wanneer dit te veel is ten opzichte van wat we aankunnen of wanneer dit teveel spanning kost, gaat het mis. Dan ontstaat er stress en stress is iets wat ons lichaam maar een bepaalde tijd aan kan. Hier zijn al veel mensen over gestruikeld waardoor er een burn-out of overspannenheid is ontstaan. Deze stress zorgt vaak voor veel te veel (spier)spanning wat ons weer pijnklachten oplevert.

Om in balans te blijven is het goed jezelf de volgende vraag te stellen:

Hiervoor moet je weten wat belangrijk is voor jou. Waar wil je aandacht aan geven? Die waarden bepalen het antwoord op deze vraag als het goed is.

Als de juiste balans er is, voel je je gezonder en meer tevreden.

Omgeving

Een goede balans in je functioneren heeft ook te maken met alles om je heen. Je werk, je partner en je vrienden. Al deze externe factoren hebben invloed op je. Hoeveel invloed laat je deze factoren hebben op je leven? Denk maar eens aan die vervelende buurman die maar blijft klagen, muziek waar je heel blij van wordt, maar ook de zorgen die er kunnen zijn, zoals de moeite om rond te komen. Allerlei verschillende factoren die invloed op je kunnen hebben.

De vraag is alleen, hoeveel invloed laat je het hebben? Als je je bewust bent van de omgevingsfactoren die jouw kwaliteit van leven beïnvloeden, kun je vervolgens kiezen wat je hiermee wilt doen, zoals accepteren, loslaten of veranderen.

Dit zijn woorden die makkelijker gezegd zijn dan gedaan, maar een professional kan je daarbij helpen. Of wellicht is een goed gesprek met een vriend(in) al een goede start.

 

Al deze factoren zijn dus onderdeel van een goede balans in je leven. Bij de oefentherapeut kijken we naar alle aspecten waarbij de nadruk ligt op je houding en beweging, maar er wordt ook verder gekeken als dat nodig is. We kunnen deze totaliteit niet loskoppelen. Je kan nog zo goed staan, maar als er veel spanning thuis is dan zullen je klachten blijven bestaan en red je het niet met alleen een goede houding.

Herken je veel dingen? Ben je benieuwd of ik iets voor je kan betekenen? Kom dan eens langs, dan kunnen we kijken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van de lichaamshouding en het creëren van meer balans in je leven!

 

Om contact op te nemen kunt u het volgende formulier invullen:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.