10 tips bij rugklachten

1.Weet waar uw klachten vandaan komen.

Specifiek of aspecifiek?

Zijn de klachten afkomstig door een duidelijke oorzaak? Een overbelasting, spit, hernia, vernauwing, neurologische uitval, verschillende voorbeelden van specifieke klachten. Wanneer er niet echte een duidelijke oorzaak is waarom de klachten er zijn noemen we dit aspecifiek.

Acuut of chronisch?

Is het een acute klacht of is het inmiddels chronisch geworden. Onderscheid tussen deze 2 is belangrijk, ze vragen om een andere behandeling.

Acute klachten zijn vaak binnen 6 tot 8 weken weer verdwenen. Van chronische klachten spreken we vaak wanneer deze langer dan 3 maanden aanwezig zijn. Dit omdat wanneer er een trauma is geweest deze dan al weer genezen zou moeten zijn.

2. Houding.

Uw houding heeft invloed op uw klachten. Ons lichaam is nu eenmaal op een bepaalde manier opgebouwd waarin hij het beste kan bewegen. Een ingezakte houding of naar één kant ophangen kan klachten in stand houden of verergeren. Dit geldt natuurlijk ook voor de manier waarop je beweegt zoals het bukken of lopen. Zorg dat je niet teveel in de ‘pijnhouding’ blijft staan.

3. Beweeg.

Wanneer je klachten in je rug hebt zijn er veel mensen die de neiging hebben niet meer te bewegen omdat dit pijnlijk is. Een logische gedachte, het is ook zeker goed om je bewegen aan te passen. Belangrijk is echter WEL om te blijven bewegen. Dit kan door regelmatig van houding te veranderen, even een kleine wandeling te maken of thuis wat te rommelen, wellicht als het gaat wat sporten zoals zwemmen. Dit houdt de doorbloeding goed op gang en hierdoor verhoogd te spanning niet al te veel. Kijk wat er mogelijk is maar ga NIET stilzitten of liggen.

 

4. Doe oefeningen.

Gerichte oefeningen zorgen voor een nog betere doorbloeding zonder dat je de rug teveel belast en dus forceert. Oefeningen die je liggend kan doen zijn vaak het beste omdat dan de rug niet belast wordt, maar de spieren en gewrichten wel in bewegen kunnen zijn.

 

5. Bewaak je grenzen.

In eerste instantie zullen vele bewegingen gelijk pijn geven. Als de pijn, in een later stadium, door activiteiten erger worden dan is dit een teken dat je lichaam zijn grens bereikt heeft. Ga je toch door dan kan dit het herstel in de weg staat. Bijvoorbeeld zitten kan snel pijnlijk worden, zodra je dit voelt probeer dan van houding te veranderen. “Ja maar dan kan ik maar 5 minuten zitten??” Tja dat is in sommige gevallen zo ja. Dan toch maar weer wisselen, het wordt vanzelf beter wanneer je aan je grenzen houdt.

 

6. Medicatie.

Met medicatie kan je in eerste instantie goed helpen om de ergste pijn te verminderen. Dit zorgt er voor dat je kan blijven bewegen. Je kan eventueel je huisarts hiervoor raadplegen maar medicatie als paracetamol is altijd goed.

Je eigen lichaam beschikt ook over pijnstillers. Die stofjes komen vrij door genoeg te bewegen. Een andere reden dus om te gaan bewegen.

 

7. Slapen.

Buiklig is de minst goede manier van liggen en wordt dan ook vaak afgeraden. In zijlig met een knie opgetrokken is vaak de beste manier om de rug zoveel mogelijk te ontzien. Goed slapen is altijd belangrijk, maar zeker wanneer er klachten zijn. Juist in de nacht herstel je het beste. Een goed matras is hiervoor belangrijk, welke dat is? Dat kan per persoon verschillen, afhankelijk van je bouw en lengte.

 

8. Werken.

Het is goed om zo snel mogelijk weer je werkzaamheden op te gaan pakken. Hoe sneller je de dagelijkse bezigheden en handelingen weer oppakt hoe beter je zal herstellen. Natuurlijk is het wel belangrijk dit rustig op te bouwen en te kijken naar de grenzen van je lichaam. Een opbouwde manier is altijd beter dan gelijk volledig gaan beginnen. De kans dat je gaat forceren is dan veel kleiner. Begin met een paar uur en bouw dit op, laat het zware werk even over aan iemand anders totdat je merkt dat het wel weer gaat, aanpassing van het werk zorgt dat je sneller weer volledig aan het werk kan. Je werkgever heeft dit vast liever dan dat je na 1 of 2 weken weer thuis komt te zitten omdat het niet gaat.

 

9. Versterken van spieren.

Het versterken van spieren is belangrijk om recidief te voorkomen en om het herstel verder te bevorderen. Hier kan je oefeningen voor doen of ga sporten. Bij het doen van oefenen is het belangrijk dat je de omliggende spieren traint en niet alleen één spiergroep zoals de rug. Zorg dat je iemand hebt die hier verstand van heeft en die je vervolgens ook leert hierin op te bouwen, die je kan aangeven hoe de houding moet zijn tijdens het versterken en welke oefeningen het beste zijn.

 

10. Kom naar de oefentherapeut Cesar in Waddinxveen!  

Natuurlijk zijn dit niet de enige tips die er zijn. Vele andere factoren kunnen een invloed hebben op uw rugklachten. Zo hebben we het nog niet eens gehad over de invloed van stress, de mobiliteit van de rug, angst voor de pijn, het stellen van doelen, aanpassingen op het werk etc. Mochten al deze tips u dus niet helpen dan kunt u mij altijd raadplegen.

Als houding en bewegingsspecialist dat we zijn en chronisch pijn therapeut zijn kan ik u vast helpen om uw doel te behalen die u voor ogen hebt.

Graag help ik u daar bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.